Är du intresserad att komma med på ett hörn i verksamheten? Vi uppskattar all hjälp! Hör av dig till Hanna Tallberg eller Annika Rönnblad eller dra någon karisflicka du känner i ärmen och kom med! Vi svarar gärna på frågor. 

Kontakta oss här!

 

Läs mer om ledarnas erfarenheter:

Kia, 15 år:
"Roligt att vara scoutledare"

Annika, 23 år:
"Ledarskapsfärdigheter och merit på CV"

Sara Laine, 34 år:
"Att kombinera scouting med småbarn"

Amelie Lignell, 25 år:
"Scouting kan ge inspiration för yrkesbana"

Scouta som vuxen

Är du eller har du varit scout? Är du bekant med scouting? Har du intresse att lära dig om scouting? Kan du ge en eller två timmar i veckan av din tid för att möjliggöra en utvecklande och rolig hobby för flickor i Karis? Karis Flickorna välkomnar varmt just DU som har intresse att komma med i scoutverksamheten!

Scoutkåren har ordnat verksamhet kontinuerligt i nästan hundra år och nu vill vi blomstra som aldrig förr. Men till det behöver vi frivilliga ledare och resurspersoner som möjliggör verksamheten åt våra scouter i åldern 7 år och uppåt.

Vi tar gärna emot nya ledare som har möjlighet att dra veckomöten för scouterna i åldern 7-15 år. På veckomötena lär sig scouterna nya färdigheter både utomhus och inomhus, leker, sjunger och skapar gemenskap. Du drar veckomöten tillsammans med en erfaren scoutledare och får handledning och introduktion till ditt uppdrag, så ingen tidigare erfarenhet krävs!

Du får:

  • delta i en meningsfull verksamhet
  • bidra till att fostra framtidens ledare
  • ledarskapsutbildning
  • lära dig nya användbara färdigheter både utomhus och inomhus
  • bra fiilis och kiva nya gemenskaper
  • möjlighet att delta i intressanta kurser och roliga evenemang

Vi tar emot all hjälp vi kan få, liten som stor, med öppna armar. Om du inte hinner hänga med på veckomöten välkomnar vi även gärna personer som kan hjälpa till på evenemang eller kanske kocka maten under en hajk eller läger. Hjälp oss att möjliggöra och erbjuda en meningsfull hobby och livsstil för traktens ungdomar!

Läs om ledarnas erfarenheter

Naturligt att hjälpa till då barnen börjar scouterna

För några år sedan fick ledarteamet i Karis Flickorna förstärkning av Petra Tigerstedt. Petra har varit scout tidigare, men fick gnistan att börja igen då hennes barn började scouterna. Det är aldrig för sent att återuppta en hobby.

Liksom många av hennes vänner, började Petra scouterna som åtta år gammal.

- Det kändes bra att hänga med, så jag blev medlem i patrullen Panda i Hangö Svenska Flickscouter, säger Petra.

Petra var engagerad i sin kår i Hangö under flera år, bl.a. som kårsekreterare och som vargungeledare, alltså som ledare för de yngsta scouterna (7-9 år).

- Det bästa med scouting är nog alla läger och minnen från dem, berättar Petra.

Bl.a. åkte hon på storläger till Danmark kring år 1988 och fick umgås med 12 000 andra scouter.

- Scouting har gett mig så många upplevelser och framför allt så många goda skratt.

Då Petras barn började i scouterna ville hon gärna hjälpa till i den lokala scoutkåren, och på den vägen är det - Petra som en del av ledarna i Karis Flickorna.

- Det kändes naturligt att ställa upp och hjälpa till då mina barn började scouterna. Nuförtiden är jag ändå den enda aktiva scouten i min familj, konstaterar Petra.

 

"Det kändes naturligt att ställa upp och hjälpa till då mina barn började scouterna.”

Emilia Nyberg
04.09.2017 kl. 12:19

Scouting kan ge inspiration för yrkesbana

Amelie Lignell, 25 år och utbildad miljöplanerade och blivande barnträdgårdslärare, började scouterna som 7-åring. Hennes storebror var med i scoutverksamheten i Karis Gossarna och så kom scouterna till skolan för att visa vad scouting är.

- Vi samlade granbarr och drack det barrte vi gjorde i en kåta bredvid skolan. Första och sista gången jag drack den typiska “scoutdrycken”, säger Amelie.

Amelie har under sina år i Karis Flickorna har flera olika uppdrag: sekreterare, vice kårchef och kårchef. Dessutom har hon deltaait att planera och ordna evenemang för Finlands Svenska Scouter.

"Senare växte drömmen om att bli kårchef, det häftigaste man kunde vara i mina ögon, fram"

- Det finns flera orsaker till att jag varit scout i alla dessa år. Först var de vännerna i den egna patrullen, veckomötena under vilka vi lärde oss nytt och hade roligt. Senare växte drömmen om att bli kårchef, det häftigaste man kunde vara i mina ögon, fram. Som äldre är det gemenskapen bland ledarna som hållit mig kvar. Som scoutledare har jag fått både ansvar och stöd, berättar Amelie.

Också känslan av att göra något viktigt för kåren var en stor orsak för Amelie att fortsätta med scoutingen.

- Det har funnits ett behov för min insats och det har varit fint att det funnits ett behov och uppskattning för mig. Genom scoutingen har jag också fått möjligheten att delta i kurser, resa runt Svenskfinland och träffa nya scoutvänner, säger Amelie.

Det bästa med scouting är enligt Amelie både utmaningarna och att utveckla sig själv.

- Det är så lärorikt att jobba med många olika människor och gemenskapen mellan alla scouter, oberoende ålder. T.ex. under sommarens läger umgicks jag en hel kväll med fem explorerscouter, som är tio år yngre än mig, och hade hur roligt som helst. Följande kväll spelade jag kort med Karisgossar som är fem år äldre än mig.

Scoutingen har också haft fingret med i spelet då Amelie valt sina yrken. Hon har alltid varit intresserad av natur och miljö och att jobba med människor, som finns väldigt närvarande i såväl hennes scouthobby som yrkesval.

- Efter gymnasiet började jag studera miljöplanering vid YH Novia och blev utexaminerad miljöplanerare 2015. Efter att ha jobbat ett år jobb på daghem insåg jag att det var en bransch jag brinner för. Det är också något som är naturligt för mig, som arbetat med barn inom barn sedan jag var 15 år.

Har scouting och ditt blivande yrke några likheter?
- Ja flera: samarbete, delaktighet, ansvarsuppdrag, uppdrag enligt ålder, verksamhet utomhus, inlärning, lära sig av varandra, lära sig genom lek och så vidare...

Scouting har gett Amelie mycket. Kunskaper, vänner och möjligheter att utvecklas.

- Dessutom har scoutingen gett mig erfarenheter jag inte kunde ha fått nån annanstans - vandring i Lappland, paddlingsturer, klättra ner för berg… Listan kan göras lång.

Vem skulle du rekommendera scouting för?
- För alla som har intresse för att umgås med andra människor. Extra plus om man gillar att vistas i naturen eller administrativa styrelseuppdrag. Det räcker om man kan lösgöra sig för en timme i veckan eller för fyra timmar i månaden.

"Scoutingen har gett mig erfarenheter jag inte kunde ha fått nån annanstans"

Emilia Nyberg
10.08.2017 kl. 16:19

Att kombinera scouting och småbarn: korta och överkomliga uppdrag

Sara Laine började scouterna som 10-åring, samtidigt som de flesta av hennes kompisar, i patrullen Kolibriefågalrna.

Vad har hållit dig kvar i scouterna?
Jag kände nog ganska tidigt att scouting var någonting för mig, att sammanhanget passade mig och att jag passade in, att jag omgavs av människor jag hade någonting gemensamt med. En orsak till att jag hållits med i 25 år är säkert att jag hade ledare som jag såg upp till och som var verkligt goda och sunda förebilder.

I scouterna lär man sig vettiga saker på ett naturligt sätt och man "tvingas" att tänja sina gränser på många olika områden. Jag tänker t.ex. på social förmåga (lära sig att fungera med olika typers människor), lära sig nytt, "överleva" ute i skogen under utfärder och läger.

Framför allt är det gemenskapen jag trivts med. Jag har haft turen att genom scoutandet träffa många som blivit nära vänner.

Hur går det att kombinera livet som småbarnsförälder med scouting?
Jag har träffat min man genom scoutingen och det är kanske en av sakerna som gjort att jag velat och kunnat kombinera scouting och småbarn. Våra barn har under alla sina levnadsår varit på läger och kortare utfärder och trivts bra, det är så klart viktigt för att vi ska kunna delta.

I år gör vi så att jag först åker på läger två nätter, sedan kommer resten av familjen för två nätter och sedan åker barnen och jag hem och min man blir kvar en natt till. På det här sättet får vi alla åka på läger och vi vuxna kan ha korta uppdrag.

För mig har det fungerat att ha uppdrag som inte kräver så mycket förberedelser eller efterarbete. Jag har satt mitt krut på att vara med lite men desto aktivare då jag är på plats, typ. Jag har under två år varit vargungeledare tillsammans med en annan småbarnsmamma och då har vi planerat programmet och terminens utfärder enligt vad våra resurser räcker till. Det har varit bra att vi varit i samma livssituation och haft förståelse för att tiden är på kort.

Har du några tips för hur det går smidigast att kombinera en hektisk vardag med scouting?
Mitt bästa tips: Välj små eller korta uppdrag som t.ex. att vara vargungeledare ett läsår eller att laga mat under en utfärd - överskådliga uppdrag som inte kräver att du är med på en massa planeringsmöten före (även om de ju oftast är den roligaste biten).

“Som småbarnsförälder lönar det sig att satsa på korta, överskådliga uppdrag”

Emilia Nyberg
06.07.2017 kl. 14:22

Roligt att vara scoutledare

Femtonåriga Kia Exell har fått många nya erfarenheter och vänner via scoutingen. Hon har också fungerat i några ledaruppdrag och dragit program för yngre scouter.

 

- Jag har nytta av att ha varit scoutledare då jag som vänelev i skolan har fått uppdraget att dra en lek. Om man ska hitta på program har man mycket som man kan använda till nytta från scouterna, säger Kia.

Kia tänker fortsätta som ledare inom scoutingen också i framtiden, för både nytta och nöje.

-Man har lättare att leda grupper och kanske också får jobb lättare om man varit scoutledare. Och så är det ju så roligt att vara med de yngre scouterna!

Det bästa scoutminnet Kia har är från 2016, då hon deltog i Finnjamboreen Roihu i Evois.

- Det bästa med lägret var att det var så internationellt och att jag fick träffa många personer från olika länder.

För personer som funderar på att bli scoutledare har Kia ett klart budskap:

- Det lönar sig att vara scoutledare, det är roligt!

"Bli scoutledare du också, det är roligt!"

Emilia Nyberg
30.06.2017 kl. 13:50

Ledarskapsfärdigheter och merit på CV

Förutom att scouting är en rolig, utmanande och utvecklande hobby kan den vara en stor hjälp då en ung person ska ta steget ut i arbetslivet. Annika Rönnblad, 23 år, har haft stor hjälp av sin scoutbakgrund då hon sökt jobb.

- Scouting är definitivt en merit på CV. Utan scoutingen skulle jag inte ha fått min första praktikplats som senare ledde till en ny praktik, ett vikariat och min första anställning.

Förutom att scoutingen är en merit är det också ett utmärkt ställe att nära sig ny kunskap.

- Scoutingen har lärt mig så mycket: allt från ledarskapsfärdigheter till svenska skrivregler till mötesteknik till projekthantering. Lägg till ännu lite praktiska kunskaper om uteliv och recept på hur du tillreder fisksoppa för 60 personer, så förstår du hur bred kunskap man får inom scoutingen.

- Det låter som en klyscha, men scouting ger färdigheter för livet.

“Scoutingen har lärt mig så mycket: allt från ledarskapsfärdigheter till svenska skrivregler till mötesteknik till projekthantering.”

Emilia Nyberg
30.06.2017 kl. 13:48