Ingen behöver kunna allt, men alla kan lära sig något

Förra helgen var vi på vandring med kårens explorer- och roverscouter och ledare. Det här är en ny tradition vi startade förra året då vi åkte till Repovesi. Nu styrde vi stegen mot Helvetinjärvi nationalpark norr om Tammerfors.

Trots att jag varit scout i många år kräver det alltid mycket förberedelse för mig att ta mig ut i skogen. Medan andra är riktigt hemma i skogen och ser skillnader på olika mossor, är jag en riktig pappersscout. En stor del av min hobby går ut på att skriva understödsansökningar, fixa info, listor eller planera läger. Ofta är scouting något jag gör framför en laptop. 

Missförstå mig inte, jag trivs i skogen och älskar att vistas i natur. Däremot är jag riktigt, riktigt dålig på olika fågelarter, växter, träd, mossor och lavar. Jag är mycket imponerad av våra explorerscouter som rabblade upp olika mossor och svampar på löpande band.

Med mossor och lavar är det lite sisådär i kunskapsbanken, men kantarellerna gick inte att missa!
Då vi kom till Helvetinjärvi lagade vi lunch vid vår stuga, Hiedan Maja. 

Vi packade om våra väskor och gick på dagsvandring till Helvetinkolu. Landskapet var fint och varierande, från kärr till höga berg. Vi åt mellanmål vid en härlig utsiktsplats. 

På kvällen åt vi middag, badade bastu och somnade tidigt. Efter 10 timmars sömn steg vi långsamt upp och åt frukost i flera timmar. Vilken härlig söndag!

Tillbaka till mina kunskaper i biologi. Jag trodde länge att havtorn är en fågel. Den enda lav jag känner igen är mystiskt nog skägglav. Det här säger något om hur duktig jag är på olika arter och att känna igen arter i naturen.

Men, det här är det fina med scouting. Alla är lika välkomna, oberoende om du kan slå upp tält eller inte (jag kan inte). Däremot har jag mycket att bidra med då det kommer till att använda vårt medlemsregister, hantera kårens pengar eller korrekturläsa texter. Vår styrka i Karis Flickorna är att vi är duktiga på olika saker. En är pedagog in i benmärgen, en annan fotar snygga bilder till vår marknadsföring och en tredje kan allt om vandringsutrustning.

Och vad bra att alla kan lära sig något nytt, också i vuxen ålder. Tänk vad fin hobby jag har. Nästa gång jag ska ut i skogen vet jag lite mer om den. Och om ni har frågor om svampar eller mossor, hänvisar jag er till våra duktiga explorerscouter. Det bästa är då vi kan lära oss av varandra, eller hur?

Men olika åldrar, erfarenheter och styrkor i bagaget kan vi stoltsera med ett fantastiskt ledarteam i Karis Flickorna!

Skrivet av kårekonom Annika Rönnblad.

En reaktion till “Ingen behöver kunna allt, men alla kan lära sig något”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s