Blogg

Karis Flickornas mötesverksamhet pausas hela våren 2020

Bästa Karis Flicka samt förälder till en dotter som är med i scouterna,

Det är med tungt hjärta vi måste meddela att styrelsen har beslutat att inhibera resterande möten och evenemang under denna vårtermin. Dessa åtgärder är i enlighet med de rekommendationer vi fått från Finlands Scouter och myndigheterna. 

Dessa åtgärder tas för att skydda riskgrupperna i samhället samt för att förhindra spridningen av coronaviruset. Finlands regering beslöt 30.3 att de begränsningsåtgärder som nu gäller kommer att fortsätta gälla fram till 13.5.2020. Enligt statsrådets anvisningar skall därför scouterna fortsätta pausa vecko- och gruppverksamheten.

Staben för sommarlägret Najs 2020 följer med läget och hoppas ännu att lägret kan ordnas som tänkt 29.7-5.8.2020 och anmälan till lägret pågår fram till 7.4.2020. Alla scoutläger som planeras för sommaren 2020 samlas till ett gemensamt möte onsdagen den 22 april 2020 för att diskutera coronaläget med tanke på sommarens läger. Senast efter det här mötet kan vi få besked gällande sommarens scoutverksamhet. FiSSc har tidigare beslutat om att deltagarna inte behöver betalar deltagaravgift om Najs 2020 skulle inhiberas.

För att kompensera bortfallen verksamhet nu under våren hoppas Karis Flickornas styrelse att vi kan ordna ett litet scoutevenemang under sommaren om situationen i samhället tillåter. Detta informerar vi mera om så fort vi vet mer. 

Fram tills dess vill vi gärna uppmuntra alla till att scouta på distans. Du har väl inte missat vårt alldeles egna Scoutbingo där du kan vinna fina priser om du deltar? Du kan delta i bingot till slutet av maj, skriv därefter upp ditt namn på din bingolapp, fotografera den och skicka den till din egna ledare senast 31.5.2020. Mer info om bingot och priserna hittar du i ett tidigare inlägg här på bloggen.

Vi försöker även kontinuerligt inspirera och motivera våra kårmedlemmar till distansscouting på olika vis via våra sociala kanaler. Följ oss gärna på Facebook och Instagram (@karisflickorna) eller läs vår blogg för att hänga med i våra uppdateringar.  Om du vill får du gärna dela med dig av bilder när du distansscoutar, tagga dem med #karisflickorna eller #kfbingo så ser vi också dem!

Vi tackar på förhand för er förståelse för denna situation. Fram tills att vi ses igen hoppas vi att ni tar hand om varandra, hålls friska och tar er tid för att umgås med familjen och röra er ute i naturen!

Med vänstern,

Karis Flickornas styrelse

Scouta på distans med Karis Flickornas scoutbingo!

I enlighet med regeringens beslut håller Karis Flickorna inga fysiska möten eller evenemang fram till 15.4.2020. Men trots det vill vi inte att våra medlemmar skall känna sig hindrade från att scouta egen hand. Därför publicerar vi nu Karis Flickornas alldeles egna Scoutbingo!

Så här spelar du scoutbingo:
• Kryssa över varje utförd aktivitet på bingolappen.
Målet är att utföra så många uppgifter som möjligt.

• Utför gärna aktiviteterna tillsammans med familjen!

• Speltiden pågår till 15.4 eller så länge som verksamheten håller paus, därefter lämnas lappen in till den egna ledaren.

• Bland alla kårmedlemmar som deltar och lämnar in en påbörjad bingolapp lottar vi ut en Biwak-resehandduk.

• Bland alla kårmedlemmar som deltar och lämnar in en full bingolapp lottar vi ut en Ticket To The Moon hängmatta.

• Under de kommande veckorna kommer vi ladda upp tips och idéer på våra sociala medier hur du kan genomföra aktiviteterna.

• Du får mer än gärna skicka bilder till oss (t.ex via Instagram, Facebook eller rakt till din ledare) så vi kan följa med när ni scoutar hemifrån! Använd gärna taggen #kfbingo eller #karisflickorna, så att vi kan hitta dina bilder.

Här kan du ladda ner bingolappen om du vill skriva ut den:


Glad Scouting!

KARIS FLICKORNAS VERKSAMHET PAUSAS FRAM TILL 15.4.2020!

Efter rekommendation från Finlands Scouter inhiberas alla Karis Flickornas veckomöten och evenemang fram till 15.4.2020 med anledningen av Coronaviruset. Detta innebär att utöver veckomötena en månad framöver ställs tyvärr följande evenemang in:

 • VU-förläggningen ”Jisses Ändå!” 13-14.3 
 • Kårmötet med Julia Degerth 16.3
 • Äventyrsscouternas utedag 28.3
 • Kårmöte: precisionsorientering 8.4
 • Spejarscouternas påskhajk 9-10.4

Vi beklagar detta och återkommer med mer information de kommande veckorna när vi vet mer.

Styrelsen för 2020 är vald!

På Karis Flickornas höstmöte den 19.11.2019 godkändes verksamhetsplanen och budgeten för det kommande året. Under mötet fastslogs även styrelsen för 2020 som kommer att bestå av:

 • Emilia Nyberg, kårchef
 • Hanna Tallberg, kårsekreterare
 • Annika Rönnblad, kårekonom
 • Amelie Malmberg, vice kårchef
 • Maria Ertman, materialförvaltare
 • Eden Wessman, styrelsemedlem
 • Kia Exell, styrelsemedlem

Spejarscouternas hösthajk på Davatorp

Vi var på hösthajk den 28-29 september. Vi var med Ekenäs skogsvandrare. Först satte upp vårt kamintält utan kamin.

Sen lagade vi mat och vi lagade nudlar och broiler. Pyttipanna till middag, som morgonmål och kvällsmål åt vi bl.a. bröd och kakao. Som mellanmål fick vi karelska piroger och frukt. Och på kvällen grillade vi marshmallows.

Vi löste ett mysterium med den försvunna Davatorp duvan. Vi fick ledtrådar och skulle lista ut vem tjuven var och gjorde olika uppgifter. Här skulle vi lägga ihop en trangia med förbundna ögon.

Vi fick några vedklabbar och skulle göra upp en eld. Vi fick använda naturmaterial och tändstickor. I början gick det inte så bra, men efter en stund gick det bättre.

Vi hade samarbetsövningar och lekar. Vi hoppade säck och gick med ett ägg på en sked. Vi gick på vedklabbar som en stafett. Vi lekte häxan bakom knuten.

De som skrev är Alina och Linn från Igelkottarna.

Ingen behöver kunna allt, men alla kan lära sig något

Förra helgen var vi på vandring med kårens explorer- och roverscouter och ledare. Det här är en ny tradition vi startade förra året då vi åkte till Repovesi. Nu styrde vi stegen mot Helvetinjärvi nationalpark norr om Tammerfors.

Trots att jag varit scout i många år kräver det alltid mycket förberedelse för mig att ta mig ut i skogen. Medan andra är riktigt hemma i skogen och ser skillnader på olika mossor, är jag en riktig pappersscout. En stor del av min hobby går ut på att skriva understödsansökningar, fixa info, listor eller planera läger. Ofta är scouting något jag gör framför en laptop. 

Missförstå mig inte, jag trivs i skogen och älskar att vistas i natur. Däremot är jag riktigt, riktigt dålig på olika fågelarter, växter, träd, mossor och lavar. Jag är mycket imponerad av våra explorerscouter som rabblade upp olika mossor och svampar på löpande band.

Med mossor och lavar är det lite sisådär i kunskapsbanken, men kantarellerna gick inte att missa!
Då vi kom till Helvetinjärvi lagade vi lunch vid vår stuga, Hiedan Maja. 

Vi packade om våra väskor och gick på dagsvandring till Helvetinkolu. Landskapet var fint och varierande, från kärr till höga berg. Vi åt mellanmål vid en härlig utsiktsplats. 

På kvällen åt vi middag, badade bastu och somnade tidigt. Efter 10 timmars sömn steg vi långsamt upp och åt frukost i flera timmar. Vilken härlig söndag!

Tillbaka till mina kunskaper i biologi. Jag trodde länge att havtorn är en fågel. Den enda lav jag känner igen är mystiskt nog skägglav. Det här säger något om hur duktig jag är på olika arter och att känna igen arter i naturen.

Men, det här är det fina med scouting. Alla är lika välkomna, oberoende om du kan slå upp tält eller inte (jag kan inte). Däremot har jag mycket att bidra med då det kommer till att använda vårt medlemsregister, hantera kårens pengar eller korrekturläsa texter. Vår styrka i Karis Flickorna är att vi är duktiga på olika saker. En är pedagog in i benmärgen, en annan fotar snygga bilder till vår marknadsföring och en tredje kan allt om vandringsutrustning.

Och vad bra att alla kan lära sig något nytt, också i vuxen ålder. Tänk vad fin hobby jag har. Nästa gång jag ska ut i skogen vet jag lite mer om den. Och om ni har frågor om svampar eller mossor, hänvisar jag er till våra duktiga explorerscouter. Det bästa är då vi kan lära oss av varandra, eller hur?

Men olika åldrar, erfarenheter och styrkor i bagaget kan vi stoltsera med ett fantastiskt ledarteam i Karis Flickorna!

Skrivet av kårekonom Annika Rönnblad.

Minnen från sommarens läger Komet ’19

Till en av scoutårets höjdpunkter hör utan tvekan sommarlägren. I år ordnade Karis Flickorna läger tillsammans med Karis Gossarna, Ekenäs Skogsvandrare och Ingå Scouter. Drygt 40 ivriga Karisflickor deltog i ”Komet ’19”, totalt var vi 106 personer på läger.

Söndagen 28.7 inleddes lägret vid Karis Gossarnas stuga ”Granhyddan” i Hållsnäs, Svartå. Årets lägertema var “Komet” och vi tog bland annat ta upp rymden samt miljö & klimat under lägerprogrammet. På programmet stod även traditionellt scoutiga aktiviteter som att övernatta i tält, paddling, stämningsfullt lägerbål, äventyr i skogen och riktigt mycket fiilis!

Lägerchef Claus från Karis Gossarna hälsade alla lägerdeltagare god morgon efter den första natten på läger.

Paddlingsturer hör sommarläger i Hållsnäs till.

När de yngre lägerdeltagarna hade åkt hem var det dags för Spejarscouterna och Explorerscouterna att få bege sig av på patrullrådd och nattmanöver. Tävlingen inleddes med en spännande bårstafett för att avgöra vilket lag som skulle få starta först.

Det blev i det stora hela ett lyckat läger med många roliga programinslag och nya vänskapsband som knöts. Tack till alla som var med och förverkligade årets läger!

En scoutmammas berättelse

Jag har alla tider ogillat att sova i tält. Att ligga vaken och frysa på ett hårt och knöligt underlag för att vakna i soluppgången allt annat än utvilad – ända tills jag lovade min ”Karisgosse” att komma med på familjescoutläger sommaren 2017 för att sova bredvid honom i tältet, enbart för att han skulle våga stanna de två nätterna vargungelägret varade …

Första timmen av lägret kände jag mej precis som lägernamnet, Bakom flötet. De sa att man som förälder inte behövde någon scoutkunskap och det var ju tur eftersom min scoutkarriär fram tills nu bestod av en handfull träffar som vargunge i St. Simons sjöfarare i början av 90-talet samt umgänge med en bunt finlandssvenska scouter på den Seglande Scoutskriftskolan som ordnades på min hemort ett antal år senare.

Men tack vare alla glada ledare och scouter av varierande ålder som tålmodigt berättade, instruerade och peppade mig så fick de mig som förälder att känna mig väldigt välkommen och inkluderad i den härliga gemenskap som rådde på lägret. Jag träffade nya människor som alla verkade ha samma värdegrund: att alla är lika viktiga och värda oavsett ålder, kön eller förmåga. Jag fick känna på hur man har fiilis med stil!

Innan lägret fick jag en avgörande 10 minuters snabbkurs i hur jag överlever tältlivet samt låna rätt utrustning av en väninna som är en hardcore scout. Tack vare hennes ovärderliga råd, mjuka liggunderlag och varma sovsäck fick jag en så positiv upplevelse av att sova i tält att jag frågade barnen om jag fick följa med på scoutläger med dem följande sommar. I år var det jag som frågade barnen om de också tänker komma på lägret i sommar.

Efter det första lägret blev jag biten och har hängt med på Karis Flickornas evenemang så som bland annat utedag, våravslutning och en förläggning.  Som förälder har jag förutom att delta i evenemangen bl.a. assisterat i lägerköket, fungerat som ”lägermamma” som sökt reda på försvunna strumpor och smörjat olja på de kliande myggbetten, satt ut spårning och gjort upp en lägereld. Jag har fått ta en aktiv roll i en verksamhet tillsammans med mina barn och på samma gång utmana mig själv på sådana områden var jag är en riktig nybörjare. Det bästa är att jag och barnen har en gemensam hobby i scoutingen.

Just nu är jag en scoutmamma som skall vara med och planera inför sommarens läger och som tycker det är givande och roligt att vara med så mycket som jag känner att jag hinner. En scoutmamma som i smyg drömmer om att en dag bli en riktig scout.

En berättelse av scoutmamman Jenny Rokka