Att kombinera scouting och småbarn: korta och överkomliga uppdrag

Sara_1

Sara Laine började scouterna som 10-åring, samtidigt som de flesta av hennes kompisar, i patrullen Kolibriefågalrna.

Vad har hållit dig kvar i scouterna?
Jag kände nog ganska tidigt att scouting var någonting för mig, att sammanhanget passade mig och att jag passade in, att jag omgavs av människor jag hade någonting gemensamt med. En orsak till att jag hållits med i 25 år är säkert att jag hade ledare som jag såg upp till och som var verkligt goda och sunda förebilder.

I scouterna lär man sig vettiga saker på ett naturligt sätt och man ”tvingas” att tänja sina gränser på många olika områden. Jag tänker t.ex. på social förmåga (lära sig att fungera med olika typers människor), lära sig nytt, ”överleva” ute i skogen under utfärder och läger.

Framför allt är det gemenskapen jag trivts med. Jag har haft turen att genom scoutandet träffa många som blivit nära vänner.

Hur går det att kombinera livet som småbarnsförälder med scouting?
Jag har träffat min man genom scoutingen och det är kanske en av sakerna som gjort att jag velat och kunnat kombinera scouting och småbarn. Våra barn har under alla sina levnadsår varit på läger och kortare utfärder och trivts bra, det är så klart viktigt för att vi ska kunna delta.

I år gör vi så att jag först åker på läger två nätter, sedan kommer resten av familjen för två nätter och sedan åker barnen och jag hem och min man blir kvar en natt till. På det här sättet får vi alla åka på läger och vi vuxna kan ha korta uppdrag.

För mig har det fungerat att ha uppdrag som inte kräver så mycket förberedelser eller efterarbete. Jag har satt mitt krut på att vara med lite men desto aktivare då jag är på plats, typ. Jag har under två år varit vargungeledare tillsammans med en annan småbarnsmamma och då har vi planerat programmet och terminens utfärder enligt vad våra resurser räcker till. Det har varit bra att vi varit i samma livssituation och haft förståelse för att tiden är på kort.

Sara_2

Har du några tips för hur det går smidigast att kombinera en hektisk vardag med scouting?
Mitt bästa tips: Välj små eller korta uppdrag som t.ex. att vara vargungeledare ett läsår eller att laga mat under en utfärd – överskådliga uppdrag som inte kräver att du är med på en massa planeringsmöten före (även om de ju oftast är den roligaste biten).

“Som småbarnsförälder lönar det sig att satsa på korta, överskådliga uppdrag”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s